Opláchněte mixovací mísu jako hrnec
První a nejdůležitější pravidlo zní: čím dříve vyčistíte stroj, tím jednodušší to bude. Tuk nebo zelenina zůstávají bez šance, aby se usadily a zaschly. Po každém použití byste proto měli nejlépe přímo očistit nádobu. Vše, co musíte udělat, je opláchnout teplou vodou a několika kapkami mycího prostředku.
Mixéry jsou bezpečné pro mytí
V podstatě čistíte nádobu na míchání stejným způsobem jako tradiční kastrol. Některé modely mají výhodu, že se jednotlivé části míchací nádoby, jako je víko, tácky, stěrky nebo šlehače, mohou umístit do myčky nádobí.
S mixovacími noži musíte být trochu opatrní, příliš časté oplachování je může otupit. Proto byste je měli čistit hlavně ručně a rychle vysušit. S malým štětcem na nádobí nebo sadou čisticích kartáčů specializovaných pro kuchyňské roboty je snadné odstranit těžko dosažitelné nečistoty.
Pokud nemáte myčku na nádobí nebo nechcete rozdělávat kuchyňský robot, je zde také možné ruční čištění. Funguje to takto:
1. do mixovací mísy vložte půl litru vody.
2. přilejte kapek mycího prostředku nebo myčky nádobí.
3. vložte mísu zpět do zařízení, zavřete víko.
4. nastavte na nejvyšší úroveň a spusťte.
5. pěnění trvá několik vteřin.
6. pokud je to nutné, dočistěte štětcem.
7. potom nádobu opláchněte čistou vodou.
Co dělat proti tvrdým zbytkům v míse?
U tvrdých skvrn nebo usazených zbytků postačuje postup výše popsaného ručního čištění. Nicméně délku pěnění zvyšte na zhruba osm minut. Pokud vám s něčím komerční čistící prostředky nepomohou, můžete se také uchýlit k osvědčeným domácím prostředkům, jako je ocet a soda na pečení. Ale čištění může být také občas složité: například, když se lepivé těsto zachytí v nožích mísícího hrnce. Používání čistících kartáčů je v tomto případě nedostatečné. Ale existuje jednoduchý trik:
● přidejte jednu až dvě lžíce mouky do hrnce.
● přibližně 10 sekund mixujte na nejvyšší úrovni.
● odstraňte zbytky stěrkou z nádoby (nepoužívejte jiné ostré předměty, protože by mohlo dojít k poškrábání!).
● pokud je to nutné, opláchněte znovu a / nebo si pomozte kartáčem.
Stroj je příliš obarvený
Velmi kořeněná jídla, jako jsou kari nebo mrkev, mohou způsobit změnu barvy stroje. Není to jen estetický problém, může také zapříčinit pachy a chutě, které pak ovlivní jiné pokrmy.
Tip: položte zbarvené části kuchyňského robotu na slunce. To je opět zbělí. Pravidelné čištění mixéru je důležité. Pokud si vezmete tyto tipy k srdci, čištění vašeho kuchyňského robota nebude vůbec nepříjemné.